proses-pembelian-rumah-untuk-pelaburan-atau-duduk-sendiri

Proses Pembelian Rumah Untuk Pelaburan atau Duduk Sendiri

Sebelum anda teruskan bacaan, saya andaikan:

A) Anda dah ada cukup duit untuk beli hartanah anda mahu

B) Anda dah pun muktamadkan harga dengan pemilik

C) Anda tiada masalah loan tak boleh approved

D) Pembelian dibuat melalui ejen hartanah berdaftar


OK, mari kita mulakan, step-by-step…

1) Anda perlu bayar BOOKING FEE 3.18% (dulu 3%, tapi now 0.18% tu GST 6% lorrr…) dan meneliti terma & syarat dalam booking form. Paling penting dalam T&C ialah berapa lama mereka beri tempoh untuk jelaskan balance lagi 7.42%. Selalunya, ianya 14 hari dari tarikh anda sign booking form tersebut.

2) Dalam 14 hari tersebut, anda perlu pergi ke bank untuk MEMOHON PINJAMAN. Saya syorkan, sebelum beli rumah, check lah dulu kelayakan anda. Kalau boleh approved baru apply yer. Anyway, kalau loan anda rejected, 3.18% anda bayar tu boleh dapat semula. Cuma, anda kena bagi reject letter at least dari 2 bank.

3) Loan dah approve? Sweeetttt… bagitahu ejen loan anda dah approved. Now pergi semula kepada ejen dan selesaikan baki 7.42%.

4) Anda akan terima resit atas bayaran anda. Selepas itu, lawyer akan prepare SALES & PURCHASE AGREEMENT (SPA atau Perjanjian Jual Beli). Ini dokumen yang sangat penting! Make sure anda simpan dengan selamat sampai bila-bila.

5) Selepas dah sign tu, LAWYER takeover segala proses sampailah anda dapat kunci. Dah tak banyak dah benda anda perlu buat (sebab tu kita bayar lawyer fee kan hehe).

Tempoh diberikan untuk menyelesaikan pindah milik ialah 90 hari selepas anda sign SPA, dan boleh dilanjutkan lagi 30 hari. Kalau lewat dari tu boleh je, tapi nanti kena penalti. Ia bergantung kepada budi bicara pemilik samada nak denda anda atau tidak. 

So, apa yang lawyer akan buat? Banyak kerja woo! Antara kerja mereka ialah:

– periksa baki hutang owner, dan arrange untuk full settle balance tersebut

– memastikan tiada keraguan dalam SPA sebelum anda sign

– memelihara hak anda sebagai pembeli dipatuhi

– memastikan rumah tersebut ada geran dan tiada sekatan untuk pindah milik

– membuat “carian hartanah” atau land search, untuk make sure rumah tu memang ada didaftarkan dengan pejabat tanah.

– jika rumah dijual dengan kelengkapan (air-cond, kipas siling dsb) atau syarat tertentu, mereka akan pastikan ianya dimasukkan dalam SPA

– bagitahu bank semuanya OK dan boleh buat bayaran 90% kepada owner (selagi lawyer tak puas hati dengan owner, bank tak akan bayar owner).

– berurusan bagi pihak anda dengan pejabat tanah, agensi hartanah, peguam owner, bank dan beberapa lagi pihak.


Ya, memang banyak tugasan yang mereka perlu lakukan, kerana itu ia memakan masa. Harus diingat, lawyer ada dua ya, iaitu lawyer buyer & lawyer penjual. Lawyer ni sebenarnya tak boleh mewakili Buyer & Seller serentak, sebab nak elakkan conflict of interest. Tapi ramai je yang buat camtu huhuhu…

Lagi satu, ni Conveyancing Lawyer tau, bukan lawyer yang masuk TV naik turun court tu. Itu lawyer jenis lain. Jangan risau sangat nak pilih siapa sebab bank & ejen hartanah akan tolong carikan peguam terbaik untuk anda okey.

AMARAN: Dah baca kisah saya dalam ebook ni kan? Hati-hatilah dengan lawyer dan selalu follow-up dengan mereka. Orait?


6)
Bila dah nak hampir selesai, anda akan diarahkan untuk TUKAR NAMA UTILITI. Antara beberapa tempat yang anda perlu pergi ialah Indah Water (sistem kumbahan), Syabas (air), TNB (elektrik), Management Office (kalau kondominium), Pihak Berkuasa Tempatan untuk cukai pintu (Majlis Bandaraya Shah Alam, misalnya) dan lain-lain. Untuk tukar nama ni mereka akan minta anda salinan SPA yang ada nama anda, sebab tu saya cakap SPA ni penting. Ia bukti anda pemilik hartanah tersebut.

7) Last sekali, anda akan DAPAT KUNCI daripada lawyer owner. Dah dapat kunci apa lagi? House warming lahhh!!! Jangan lupa ajak saya tau kikiki… 😜

Kesimpulannya, ia tak lah kompleks pun sebab kebanyakan urusan dibuat oleh lawyer. Apa yang best tentang beli rumah ni, mula-mula je la rasa macam “banyak benda kena buat”. Lepas dah buat semua tu, memang dah tak ada apa-apa dah. Tau tau je harga makin naik, tau tau je hutang habis (jika hartanah anda disewakan).


Ni semua berdasarkan pengalaman saya sendiri yer. Kalau anda beli cash, deal direct dengan owner dan sebagainya, ianya ada diterangkan secara percuma DI SINI.

Silakan SHARE dengan rakan-rakan anda info ni ya.


Dari Pelabur Hartanah Real Punya Tanpa Gebang,

ABANGLID 😉

KURANG MODAL UNTUK MEMBELI RUMAH?

INI EBOOK HARTANAH YANG SAYA HIGHLY RECOMMEND!

Tips Pelaburan Hartanah Tanpa Modal Cara Beli Rumah Murah Banner 729 x 90

6 Comments

  • hafiz

    Reply Reply 12/01/2017

    Terima kasih ats mklumat tuan.smoga sy mmliki rumah sndri 1 hri nnt.Aamin..

    • admin-tph

      Reply Reply 12/01/2017

      aminnn

  • anisa

    Reply Reply 18/01/2017

    good info .thank. god bless u .

    • admin-tph

      Reply Reply 20/01/2017

      welcome sir 🙂

  • Ashraf

    Reply Reply 18/01/2017

    Terima kasih tuan. Jika pada step #5 ada apa2 tersangkut, adakah mungkin proses pindah milik juga boleh tersangkut & deposit kita juga hangus? Dan adakah semakan-semakan tersebut perlu dibuat oleh lawyer sebelum kita membayar booking fee lagi?

    • admin-tph

      Reply Reply 20/01/2017

      Ya betul tuan. lawyer cuma boleh pastikan transfer semua OK setelah kita sign S&P. so, ada problem, bank tak akan release payment. tapi, booking & deposit (10%) tu owner patut pulang balik sebab bukan salah di pihak pembeli. tq

Leave A Response

* Denotes Required Field