positive-cashflow-dalam-pelaburan-hartanah-zaman-sekarang-featured

Positive Cashflow Dalam Pelaburan Hartanah Zaman Sekarang

Ingat ni tau, saya dapat masa kerja.

Rumah landed = capital appreciation, High rise = rental appreciation.

Good property will get both. 👍

Property investment @ pelaburan hartanah ni kacang je. Beli hartanah (keluar la duit awal-awal tu) then installment bank bulan-bulan tu biar penyewa yang bayar. Simple kan?

TAPI ZAMAN SEKARANG SUSAH GILER KOT NAK CARI PROPERTY YANG SEWA > INSTALLMENT!

High rise sewa tinggi tapi nowadays installment pun tinggi sebab harga hartanah dah makin mahal. Ada je orang bayar bank RM3,500 tapi sewakan RM1,500 je. Dah dah dah tak yah sembang kencang dengan aku kata dia tak pandai naikkan sewa. Dia dah buat fully furnish & hias rumah dia lawa-lawa dah. Memang market rate kat situ cenggitu laaa. Buat la apa optimization pun sewa takat tu juger.

Dah dah ler fanatik sangat pasal +ve cashflow nih. Beli je, janji boleh sewakan. Cover separuh pun jadi lah. Anggap la tu simpanan korang. Abis loan nanti rumah tu jadi milik anda. Lagipun, fikir lah long term… (tarik nafas dulu, nak bagi punchline nih)

Sewa makin lama makin naik. Installment maintain je (ahhh tak yah la cakap “tapi interest rate kan boleh tukar2!” sebab ia jarang berlaku ponnn). Sekarang anda sewakan RM500, installment RM1,000. Separuh lagi anda cover. Tapi lepas 10 tahun mungkin sewa tu dah jadi RM1,000 (disebabkan inflasi). Masa tu installment = sewa. Ok lah, boleh tarik nafas lega.

Again, dapat cover 50% pun bersyukurlah. Jangan beli property yang tak boleh disewakan. Cari nahas woo! Benda ni penting, sebab kalau sewakan tu dia jadi “income” kalau nak apply loan lain. Bayar sendiri pun boleh juga sebab macam “menabung” tapi next time apply loan akan susah nak approve lah sebab rumah tu jadi liabiliti, bukan aset.

positive-cashflow-dalam-pelaburan-hartanah-zaman-sekarang

Sebagai penutup, nak dapat cashflow positive susah sangat sekarang ni. Saya installment condo dalam gambar ni RM1,350. Market rate sewa RM1,500. Positive? Positive nenek anda! Maintenance fee + Quit rent tak campur lagi RM240. Fire insurance lagi. Repair sana sini apa yang patut lagi. End up tak boleh dapat +ve cashflow juga. Banyak lagi kos lain kena ambilkira kalau high rise ni sebelum anda boleh dapat +ve cashflow. Ok?

Saya lupa bagitau, kondo tu saya beli tahun 2012. 3 tahun market sewa macam tu juga. Yang positif cashflow tu mungkin dah beli bertahun-tahun lebih awal.

Semoga bermanfaat. Silakan SHARE kalau anda tak nak simpan ilmu free ni sorang-sorang.

Dari Pelabur Hartanah Real Punya Tanpa Gebang 😉

ABANGLID 😉

KLIK GAMBAR DI BAWAH UNTUK EBOOK YANG SAYA HIGHLY RECOMMEND

Tips Pelaburan Hartanah Tanpa Modal Cara Beli Rumah Murah Banner 729 x 90

Leave A Response

* Denotes Required Field