aku-takde-hutang-tapi-apasal-apply-loan-rumah-tak-lepas

“Aku Takde Hutang Tapi Apasal Apply Loan Rumah Tak Lepas?!”

Kerja dapat gaji bersih, “payslip cantik” bak kata orang.

Ada juga yang panggil “payslip dara” hahaha…

Bila apply loan tak lepas gak. Apehal?

Hehehehe… sabar. Bawak bertenang. Loan anda kena reject sebab bank tak tahu tabiat anda bayar hutang ni macam mana. So, sebelum anda apply loan rumah, lebih afdhal jika anda dah ada 2 hutang ni terlebih dahulu:

1) Kad kredit (limit selalunya 3x gaji tapi minimum gaji RM2,000)

2) ASB loan (pilih je amaun & tempoh yang komitmennya bawah RM100 sebulan)


Bila dah ada rekod dalam CCRIS (termasuk PTPTN, jangan lupa plak bayar yang tu), barulah bank tahu tabiat anda berhutang ni macam mana.

Make sure tak tertunggak langsung, paling busuk pun sebulan je. Kalau 2 bulan tertunggak, auto-reject!

Cuba bayar dalam 3 – 6 bulan, then try apply semula loan rumah tu.

Mudah-mudahan boleh approve. Selamat mencuba. 🙂


Perancangan untuk bagi loan approved ni seeloknya 8 bulan.

Baru mantap nak “susun dokumen” bagi cantekkk.


Dari Pelabur Hartanah Real Punya Tanpa Gebang 😉

ABANGLID 😉

KURANG MODAL UNTUK MEMBELI RUMAH?

INI EBOOK HARTANAH YANG SAYA HIGHLY RECOMMEND!

Tips Pelaburan Hartanah Tanpa Modal Cara Beli Rumah Murah Banner 729 x 90

5 Comments

Leave A Response

* Denotes Required Field